Poporodní zavinovací rituál

Ráda bych Vám popovídala něco o poporodním zavinovacím rituálu, jehož vedení mě v mé práci porodní asistentky moc těší. Jedná se o úpravu tradičního rituálu la cerrada pocházejícího z Mexika. (Každý ho dělá trošku jinak, přizpůsobuje ho svým možnostem a přáním ženy…). 

O čem to je

Vnímám ho jako takovou oslavu mateřství, čas pro ženskou sebepéči, ať už fyzickou tak psychickou. Zavírá se tělo – tělesně i psychicky – které muselo být otevřeno proto, aby se mohlo narodit dítě. Pokud se rituál povede udělat krátce po ukončení šestinedělí, může být vnímán jako návrat do společenského života. Někdy se stane, že si ženu rituál zavolá třeba i za pár měsíců, let. Nikdy není pozdě. Tento rituál se dá uspořádat třeba i jako přechodový rituál k tomu, když se žena rozhodne už nemít další děti, ukončit kojení nebo se dělá třeba i po menopauze…

Velký smysl mi dává, když poporodní rituál vede porodní asistentka či porodní asistentky nebo porodní asistentka ve spolupráci s dulou – zkrátka osoby, které ženu provázely těhotenstvím, porodem i šestinedělím. Někdy si mě povolá i žena, která chce provést rituálem, aniž bychom spolu prožily porod. Rituál může být komorní, ale žena si může pozvat třeba i své kamarádky, ženskou linii rodiny apod. Probíhá u ženy doma.

Co je dobré si připravit

Je dobré si na rituál vymezit aspoň 3 hodiny času (ideálně však více). Tedy vědět, že například partner bude mít volno, že někdo miminko pohlídá, ponosí, bude ho nosit ženě na kojení v pauze mezi jednotlivými částmi rituálu. Některé z části rituálu se dají prožít i s miminkem v náruči. Někdy se rituálu účastní i starší děti, především děvčata, která jsou velmi zvědavá a chtějí si vyzkoušet některé z aktivit, které prožila jejich máma. Přijde mi to moc pěkné. Ale vždy navádím ženu taky k tomu, aby se prvně zamyslela, zda je to tak pro ni v pořádku, zda nechce rituál prožívat třeba jen sama pro sebe. Má to jinou energii.

Vždy ženu poprosím, aby si nachystala měkké hezké místo na zemi, zavzpomínala si na těhotenství, porod(y), šestinedělí, nacítila si pro sebe téma rituálu (pokud chce…třeba náročný porodní zážitek může být samotným tématem), připravila si třeba pro ni nějaký důležitý předmět spojený s jejím mateřstvím, který by si chtěla dát na oltářek. (Na oltářku je většinou i nějaká krásná květina, která pak ženě zůstane.) Žena si může obléct i nějaké hezké šaty…důležité ale je, aby se v nich cítila hezky, pohodlně. 

Je dobré dělat rituál v čase, kdy se žena cítí dobře, není nemocná, dítě není nemocné, doma je řekněme ideální pokud možno harmonická situace.

Jak to probíhá

Nazdobíme místo pro rituál (dá se dělat vevnitř i venku, když je hezké počasí), může ho doprovázet hudba, ale nemusí.

Rituál má zpravidla 3 části, kterým předchází domluva s ženou na jeho průběhu. První částí je očištění (používám třeba vykuřovadla, koupel na nohy, ošvihání větvičkami), druhou je péče a prohřátí (používám například napářku, masáž bříška, masáž těla obecně) a poslední částí je zavinutí (zavinutí do 7 šátků, zpravidla mexických šátků reboz a bytí s ženou v tomto procesu). 

Během očištění a péče si s ženou povídám, může sdílet, co je potřeba. Popíjíme kakao a dáváme si nějakou dobrotu. Do koupele na nohy ráda přidávám soli a čerstvá či sušená kvítka, podle toho, co je zrovna za roční období. Je možno mít i celotělovou koupel, pokud si to žena přeje, má vanu apod. V případě napářky používáme ženské byliny.

Co se týče masáže, žena si vybírá, které části těla by chtěla namasírovat. Často je to bříško (tady používám bylinný měšec, teplý voňavý olej – dle výběru ženy), záda, nohy, ruce, obličej, hlava. Některé mé kolegyně používají k masáži také třeba lávové kameny nebo baňky. 

Žena zůstává v kukle tak dlouho, dokud jí je to příjemné nebo dokud ji nezavolá její miminko 🙂 Na konci se žena sama či s dopomocí vyklube z kukly z šátků a symbolicky z ní vyletí jako krásný znovuzrozený motýl. Může sdílet, jaké pro ni zavinutí bylo. Mnohdy mě překvapí, co ženy prožily, viděly, co cítily. Posdílela bych, že některé se cítí moc hezky, některé cítí hranice, některé popisují pocit obejmutí, jako by byly zase v lůně. Někdy je pro ně začátek zavinutí těžký, protože jim trvá, než si v tom dokážou najít to uvolnění. Občas jsou za zavřenýma očima přítomny celé generace žen v rodině či staré bytosti a energie tohoto typu. Někdy žena usne. Je to různé. 

Žena pak ještě ode mne dostane symbolický dárek a pak už vše uklidíme a rozloučíme se. 

Rituál má potenciál ještě několikadenního působení na ženu, na její psychiku a tělo.

Za mě je to nádherná událost, kterou bych přála zažít každé ženě.

 

Pojďte se mnou nakouknout, jak to na takovém rituálu může vypadat

 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *